Нелегальні МФО без ліцензії в Україні

nelegalno-mfo

В останні кілька років попит на мікрокредити виріс: багатьом з нас зручно брати невеликі суми на пару тижнів або місяць, щоб закрити свої термінові потреби. Зараз це робиться швидко й просто: взяти кредит онлайн можна навіть зі смартфона.

Закономірно, що паралельно з кредитними організаціями поширюються і нелегальні установи. Потрапити на їх вудку нескладно, і це потрапляння може коштувати дорого.

Чи потрібна ліцензія МФО?

Мікрофінансові організації — легальні юридично оформлені компанії, повноправні та повноцінні учасники кредитного ринку України. Це небанківські організації, тому спектр їх послуг обмежений тільки кредитуванням — відкрити там рахунок, депозит, вклад можна.

Як будь-які кредитні установи, ліцензовані мікрофінансові компанії регулюються:

У 2020 році в Закон України «Про споживче кредитування» додали пункт про роботу МФО — ввели обмеження на максимальну суму неустойки. Тепер борг не може вирости в 15 разів: інтереси клієнта захищені, а максимальну суму стягнення визначили як подвійну переплату.

Як перевірити МФО на ліцензію

Будь-яка мікрофінансова організація повинна бути зареєстрована, інакше її діяльність на території України визнають незаконною. Ознайомитися з ліцензією фінансової компанії — законне право клієнта. Зробити це, а також дізнатися деталі діяльності, можна в:

  • Реєстрі фінансових установ,
  • Реєстрі юросіб та фізосіб-підприємців,
  • Єдиному державному реєстрі установ та організацій України.

На офіційному сайті компанії можна перевірити ліцензію МФО, прочитати політику конфіденційності, свідоцтво про реєстрацію, фінансові звіти, примірні договори.

Не знайшли ніякої інформації на сайті? Швидше за все, перед вами нелегальні МФО, що працюють в обхід закону.

У будь МФО відкликали ліцензію в 2020 році?

У 2020 році список нелегальних МФО без ліцензії в Україні поповнився ще кількома організаціями. НБУ відкликав ліцензію та анулював свідоцтва про реєстрацію у:

  • ФК «Довіра та Гарантія»,
  • ФК «Франт Поінт»,
  • «Прем'єр-Капітал»,
  • ИЛК «Рента»,
  • КС «Львів»,
  • «Факторингові Технології»,
  • ФК Південь «Капітал»,
  • ломбарду «Стрілець» Адарюкова і Ко.

Список надійних установ з рейтингом, описом, посиланням на сайт, де можна отримати мікрокредит, є на сайті Finance.ua.

Як розпізнати нелегальну МФО?

Списку нелегальних компаній немає — ніхто не займається їх складанням. Навіть якщо МФО не мають ліцензії, вони вдало маскуються серед інших небанківських компаній. При оформленні позики насторожити повинні:

  • видача грошей під розписку,
  • договір на декількох сторінках,
  • важлива інформація, розміщена в кінці дрібним шрифтом,
  • відсутність юридичної інформації на сайті,
  • паспорт і код не обов'язкові.

Викликати підозри повинні райдужні умови: великі суми, видатні будь-якому громадянину, низькі відсотки в порівнянні з іншими компаніями. Результатом попадання на вудку може стати удар по гаманцю, дзвінки колекторів, моральний тиск, передача даних третім особам, іноді — втрата майна в рахунок виплати боргу.

Запам'ятайте: перед оформленням позики завжди повинна бути перевірка ліцензії МФО!

Що робити, якщо взяли кредит у МФО без ліцензії?

Якщо ви взяли кредит в організації, яка увійшла в список МФО позбавлених ліцензії, не панікуйте. Перше — потрібно якомога швидше розірвати співпрацю. Платити нелегальним організаціям все одно доведеться, оскільки договір має юридичну силу. Що робити далі?

  • Перечитайте договір, зрозумійте, з якими труднощами доведеться зіткнутися.
  • Погасіть відсотки, тіло кредиту, штрафи — все, що від вас хочуть. Попросіть довідку про закриття позики.
  • Допустили прострочення? Напишіть заяву про шахрайство в поліцію, це може допомогти заощадити на оплаті штрафу.

Нелегальні МФО не покинуть інтернет, завжди будуть охочі нажитися на людях. Перед підписанням договору обов'язково його прочитайте, не погоджуйтеся на невигідні умови.

Як не потрапити до шахраїв?

Будьте уважні завжди. Звертати увагу на деталі: чи є сайт, чи доступна юридична інформація, чи йдуть з вами на контакт.

Важливий показник легальності — наявність сторінок в соцмережах. Зараз будь-який бізнес прагне бути ближче до людей: якщо МФО позбавили ліцензії, навряд чи вони активно будуть з'являтися в інстаграмі, телеграмі, фейсбуці.

Читайте відгуки клієнтів, часто це допомагає заздалегідь дізнатися мінуси кредитування. Якщо дозволяє час — перевірте наявність компанії в ЄДРПОУ.

img
Катерина Колечко Кредитний експерт, MyCredit
Автор статті: Всі статті автора
Залиште свій коментар
Будь ласка, введіть Ваше ім`я
Будь ласка, введіть Ваш коментар
captcha=feedback
Введіть символи
Ок, значить спочатку читаю відгуки, а вже тоді брати гроші,а не наоборот.
Кстаті, да, взяти гроші під розписку - то несерйозно, ніби береш у якогось дружбана до зарплати. Я б на таке не повівся.
Всю необходимую юридическую информацию, подтверждающую правовой статус нашего сервиса, вы найдете на сайте, раздел О нас.
Ну, людоньки, та ж то перше діло перед тим як взяти кредит, почитати де ти його береш, чи легально то все, чи зареєстровані вони в державних органах.. Не розслабляйте булки:)
О, толковый совет: если уж взяла в какой-то подозрительной конторе займ, взять на всякий пожарный и справку от них о погашении кредита, когда он выплачен.